Tropikalny Piernik**
Tropikalny Piernik**
Pierniko-sernik w wersji tropikalnej. Niekonwencjonalne połączenie wyraźnych zimowych, korzennych smaków płynących z ciasta Piernik z lekką masą serową wykonaną na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem mango.
Opis receptury
Blat piernikowy
- 750.00 g Piernik
- 337.00 g Jaja
- 412.00 g Olej
- 75.00 g Woda
Wszystkie składniki mieszać na niskich obrotach przez ok. 3 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę równomiernie wyłożyć do rantu o wymiarach 60 x 40 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.
Masa jogurtowa
- 60.00 g Żelatyna
- 250.00 g Woda
Żelatynę namoczyć w 250 g wody. Rozpuścić.
- 300.00 g Zeesan Neutralny
- 1 500.00 g Śmietanka (30% tłuszczu)
- 1 500.00 g Jogurt naturalny
- 400.00 g Woda
- 100.00 g Sok z cytryny
Śmietankę ubić. Zeesan Neutralny dokładnie rozpuścić w 400 g wody. Dodać rozpuszczoną żelatynę, jogurt naturalny, sok z cytryny i porcjami ubitą śmietanę. Delikatnie mieszać do połączenia składników. Masę jogurtową rozprowadzić na blacie piernikowym.
Żelka owocowa
Galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Następnie połączyć z Presta Mango. Żelkę owocową wyłożyć na powierzchnię ciasta, delikatnie zaciągnąć z masą jogurtową. Całość schłodzić.
Żel
- 400.00 g Paletta Cold
- 80.00 g Woda
- 16.00 g Żelatyna
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić. Paletta Cold połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Paletta Cold równomiernie rozprowadzić na powierzchni ciast.
Przyrządzanie
1. Blat piernikowy
2. Masa jogurtowa
3. Żelka owocowa
4. Żel
5. Dekoracja
Produkty
Presta Mango
Presta Mango nadzienie termostabilne