Receptury Receptury

NaturGusto - Ciabatta

Pieczywo charakteryzujące się wydłużonym kształtem i chrupiącą skórką. Wewnątrz znajdziemy delikatny, jasny miękisz o otwartej porowatości.

Opis receptury

Ciasto

  • 5.00 kg NaturGusto
  • 100.00 kg Mąka pszenna typ 550
  • 5.00 kg Olej
  • 2.00 kg Drożdże
  • 2.00 kg Sól
  • 65.00 kg Woda


Przyrządzanie

Mieszać wszystkie składniki poza 5% wody i olejem.
Czas mieszania na wolnych obrotach: 10 minut.
Czas mieszania na szybkich obrotach: 10 minut.
W połowie czasu mieszania na szybkich obrotach dodać pozostałą część wody. Olej dodać dwie minuty przed końcem mieszania.
Temperatura ciasta: 23-25°C (zalecane użycie lodu).
Ciasto włożyć do pojemnika wysmarowanego olejem i pozostawić na około 1 godzinę (w połowie fermentacji złożyć ciasto na trzy).
Wyłożyć ciasto na stół, pokroić skrobką w paski i ułożyć na aparaty załadowcze.
Wypiekać w temperaturze 220-230°C przez około 24 minuty.

NaturGusto - Ciabatta