Mix Radomski - chleb żytnio-pszenny
Mix Radomski - chleb żytnio-pszenny
Chrupiący chleb, którego receptura została opracowana we współpracy z Cechem Piekarzy z Radomia
Opis receptury
- 25.00 kg Mix Radomski
- 1.00 kg Rogoferm
- 35.00 kg Mąka żytnia typ 720
- 3.50 kg Drożdże
- 61.00 kg Woda
- 40.00 kg Mąka pszenna typ 850
Przyrządzanie
Mieszać wszystkie składniki 5 minut na wolnych i 4 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta: 27-29°C.
Fermentacja wstępna: 20 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 1200 g.
Kęsy zaokrąglić, wydłużyć, włożyć do koszyków.
Fermentacja końcowa: około 35 minut.
Przed wypiekiem kęsy ciasta naciąć ukośnie.
Wypiek w temperaturze 250°C, opadającej do 210°C, z zaparowaniem, po około 3 minutach odciągnąć parę.
Czas wypieku: 55 minut.