
Nakładka świeżość - Chleb mieszany pszenno-żytni
Nakładka świeżość - Chleb mieszany pszenno-żytni
Chleb mieszany pszenno-żytni z dodatkiem Nakładki świeżość.
Opis receptury
- 2 kg Nakładka świeżość
- 1 kg Gamma Classic Free
- 70 kg mąka pszenna typ 750
- 30 kg kwas żytni
- 12 kg mąka żytnia typ 720
- 2 kg sól
- 3 kg drożdże
- 50 kg woda
Wydajność kwasu żytniego - TA 165
Przyrządzanie
Czas mieszania na wolnych obrotach: 6 minut.
Czas mieszania na szybkich obrotach: 4 minuty
Temperatura ciasta: 25- 27° C
Fermentacja wstępna: 10 minut
Podzielić ciasto na kęsy o masie 630g, zaokrąglić, wydłużyć, ułożyć na aparatach lub w koszykach
Fermentacja końcowa: około 40 minut
Temperatura wypieku: 240° C opadająca do 210° C, z zaparowaniem pieca na początku wypieku.
Czas wypieku: 35 minut