Receptury
Gamma Classic Free - Chleb mieszany pszenno-żytni 70/30.

Opis receptury

    Ciasto

    • 0.50 kg Gamma Classic Free
    • 70.00 kg mąka pszenna typ 750
    • 30.00 kg kwas żytni
    • 12.00 kg mąka żytnia typ 720
    • 3.00 kg drożdże
    • 1.80 kg sól
    • 50.00 kg woda

    Wydajność kwasu żytniego - TA 165.


    Przyrządzanie

    Czas mieszania na wolnych obrotach: 6 minut
    Czas mieszania na szybkich obrotach: 4 minuty
    Temperatura ciasta: 25- 27° C
    Fermentacja wstępna: 10 minut
    Podzielić ciasto na kęsy o masie 630g, zaokrąglić, wydłużyć, ułożyć na aparatach lub w koszykach
    Fermentacja końcowa: około 40 minut
    Temperatura wypieku: 240° C opadająca do 210° C, z zaparowaniem pieca na początku wypieku.
    Czas wypieku: około 35 minut