Orkiszowy Free - Chleb z orkiszem
Orkiszowy Free - Chleb z orkiszem
Smaczny chleb z dodatkiem orkiszu
Opis receptury
- 10.00 kg Orkiszowy Free
- 55.00 kg Mąka żytnia typ 720
- 50.00 kg Kwas żytni
- 15.00 kg Mąka pszenna typ 850
- 2.50 kg Drożdże
- 0.50 kg Sól
- 69.00 kg Woda
Wydajność kwasu TA - 166
Przyrządzanie
Czas mieszania na wolnych obrotach: 8 minut.
Czas mieszania na szybkich obrotach: 2 minuty.
Temperatura ciasta: 28- 30°C.
Fermentacja wstępna: 20 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 2,80 kg, włożyć do forem, wyrównać powierzchnię i posypać mąką żytnią.
Fermentacja końcowa: około 40 minut.
Temperatura wypieku: 240°C opadająca do 220°C.
Czas wypieku: około 45 minut z zaparowaniem pieca, po 5 minutach odciągnąć parę.
Produkty
Orkiszowy Free
10% mieszanka do przygotowania pieczywa z orkiszem.