Receptury
Orkiszowy Free - Chleb z orkiszem

Smaczny chleb z dodatkiem orkiszu

Opis receptury

  • 10.00 kg Orkiszowy Free
  • 55.00 kg mąka żytnia typ 720
  • 50.00 kg kwas żytni
  • 15.00 kg mąka pszenna typ 850
  • 2.50 kg drożdże
  • 0.50 kg sól
  • 69.00 kg woda

Wydajność kwasu TA - 166


Przyrządzanie

Czas mieszania na wolnych obrotach: 8 minut.
Czas mieszania na szybkich obrotach: 2 minuty.
Temperatura ciasta: 28- 30°C.
Fermentacja wstępna: 20 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 2,80 kg, włożyć do forem, wyrównać powierzchnię i posypać mąką żytnią.
Fermentacja końcowa: około 40 minut.
Temperatura wypieku: 240°C opadająca do 220°C.
Czas wypieku: około 45 minut z zaparowaniem pieca, po 5 minutach odciągnąć parę.

Produkty

Orkiszowy Free

10% mieszanka do przygotowania pieczywa z orkiszem.