Receptury
Orkiszowy Free - Chleb z orkiszem

Smaczny chleb z dodatkiem orkiszu

Opis receptury

    • 10 kg Orkiszowy Free
    • 55 kg mąka żytnia typ 720
    • 50 kg kwas żytni
    • 15 kg mąka pszenna typ 850
    • 3 kg drożdże
    • 1 kg sól
    • 69 kg woda

    Wydajność kwasu TA - 166


    Przyrządzanie

    Czas mieszania na wolnych obrotach: 8 minut.
    Czas mieszania na szybkich obrotach: 2 minuty.
    Temperatura ciasta: 28- 30°C.
    Fermentacja wstępna: 20 minut.
    Podzielić ciasto na kęsy o masie 2,80 kg, włożyć do forem, wyrównać powierzchnię i posypać mąką żytnią.
    Fermentacja końcowa: około 40 minut.
    Temperatura wypieku: 240°C opadająca do 220°C.
    Czas wypieku: około 45 minut z zaparowaniem pieca, po 5 minutach odciągnąć parę.