Receptury Receptury

Fokus Free - Chleb mieszany pszenno-żytni

Chleb mieszany pszenno-żytni na kwasie naturalnym

Opis receptury

  • 0.50 kg Fokus Free
  • 70.00 kg Mąka pszenna typ 850
  • 12.00 kg Mąka żytnia typ 720
  • 30.00 kg Kwas żytni
  • 1.80 kg Sól
  • 3.00 kg Drożdże
  • 50.00 kg Woda


Przyrządzanie

Mieszać wszystkie składniki 6 minut na wolnych, 4 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta 26-28°C.
Fermentacja wstępna około 20 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,58 kg, zaokrąglić, wydłużyć, ułożyć na deskach, aparatach lub w koszykach.
Fermentacja końcowa około 45 minut.
Wypiekać w temperaturze 240°C, opadającej do 230°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
Czas wypieku 35 minut.

Fokus Free - Chleb mieszany pszenno-żytni

Produkty

Fokus Free

Polepszacz z czystą etykietą do produkcji pieczywa mieszanego pszenno-żytniego.