Receptury Receptury

Rye Stabil Free - chleb mieszany żytnio-pszenny

Chleb mieszany żytnio-pszenny na kwasie naturalnym

Opis receptury

Ciasto

  • 2.00 kg Rye Stabil Free
  • 30.00 kg Mąka pszenna typ 850
  • 40.00 kg Mąka żytnia typ 720
  • 48.00 kg Kwas żytni
  • 2.00 kg Sól
  • 2.00 kg Drożdże
  • 47.00 kg Woda


Przyrządzanie

Mieszać wszystkie składniki 7 minut na wolnych i 3 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta 27-29°C.
Fermentacja wstępna około 15-20 minut.
Ciasto podzielić na kęsy o masie 0,8 kg, zaokrąglić, wydłużyć, ułożyć na deskach, aparatach lub w koszykach.
Fermentacja końcowa około 45 minut.
Wypiekać w temperaturze 250°C opadającej do 230°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
Czas wypieku około 40 minut.

Rye Stabil Free - chleb mieszany żytnio-pszenny

Produkty

Rye Stabil Free

Polepszacz z czystą etykietą do produkcji pieczywa żytnio-pszennego i pszennego.