
Optimax Free - chleb żytni na kwasie naturalnym
Optimax Free - chleb żytni na kwasie naturalnym
Chleb żytni foremkowy na kwasie naturalnym
Opis receptury
- 1 kg Optimax Free
- 10 kg mąka pszenna typ 850
- 50 kg mąka żytnia typ 720
- 64 kg kwas żytni
- 2 kg sól
- 3 kg drożdże
- 56 kg woda
Ciasto
Przyrządzanie
Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych, 2 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta około 28°C.
Fermentacja wstępna ciasta około 15 minut.
Nakładać ciasto (0,58kg) bezpośrednio do foremek.
Fermentacja końcowa około 50 minut.
Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 230°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
Czas wypieku 45 minut.