Receptury
Optimax Free - chleb żytni na kwasie naturalnym

Chleb żytni foremkowy na kwasie naturalnym

Opis receptury

    Ciasto

    • 1.00 kg Optimax Free
    • 10.00 kg mąka pszenna typ 850
    • 50.00 kg mąka żytnia typ 720
    • 64.00 kg kwas żytni
    • 2.30 kg sól
    • 2.50 kg drożdże
    • 56.00 kg woda


    Przyrządzanie

    Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych, 2 minuty na szybkich obrotach.
    Temperatura ciasta około 28°C.
    Fermentacja wstępna ciasta około 15 minut.
    Nakładać ciasto (0,58kg) bezpośrednio do foremek.
    Fermentacja końcowa około 50 minut.
    Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 230°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
    Czas wypieku 45 minut.