Receptury Receptury

Optimax Free - chleb żytni na kwasie naturalnym

Chleb żytni foremkowy na kwasie naturalnym

Opis receptury

Ciasto

  • 1.00 kg Optimax Free
  • 10.00 kg Mąka pszenna typ 850
  • 50.00 kg Mąka żytnia typ 720
  • 64.00 kg Kwas żytni
  • 2.30 kg Sól
  • 2.50 kg Drożdże
  • 56.00 kg Woda


Przyrządzanie

Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych, 2 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta około 28°C.
Fermentacja wstępna ciasta około 15 minut.
Nakładać ciasto (0,58kg) bezpośrednio do foremek.
Fermentacja końcowa około 50 minut.
Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 230°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
Czas wypieku 45 minut.

Optimax Free - chleb żytni na kwasie naturalnym

Produkty

Optimax Free

Polepszacz z czystą etykietą do produkcji pieczywa mieszanego i pieczywa żytniego.