Optimax Free - chleb żytni na kwasie naturalnym
Optimax Free - chleb żytni na kwasie naturalnym
Chleb żytni foremkowy na kwasie naturalnym
Opis receptury
Ciasto
- 1.00 kg Optimax Free
- 10.00 kg Mąka pszenna typ 850
- 50.00 kg Mąka żytnia typ 720
- 64.00 kg Kwas żytni
- 2.30 kg Sól
- 2.50 kg Drożdże
- 56.00 kg Woda
Przyrządzanie
Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych, 2 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta około 28°C.
Fermentacja wstępna ciasta około 15 minut.
Nakładać ciasto (0,58kg) bezpośrednio do foremek.
Fermentacja końcowa około 50 minut.
Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 230°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
Czas wypieku 45 minut.
Produkty
Optimax Free
Polepszacz z czystą etykietą do produkcji pieczywa mieszanego i pieczywa żytniego.