Berliner 10 Free - Pączek (receptura podstawowa)
Berliner 10 Free - Pączek (receptura podstawowa)
Receptura na klasycznego pączka z czystą etykietą
Opis receptury
Ciasto drożdżowe
- 1.00 kg Berliner 10 Free
- 10.00 kg Mąka pszenna typ 550
- 0.70 kg Drożdże
- 1.25 kg Olej
- 2.80 kg Woda
- 0.15 kg Sól
- 0.15 kg Cukier
- 2.50 kg Jaja
Czas mieszania na wolnych obrotach: 4 minuty
Czas mieszania na szybkich obrotach: 6 minut
Temperatura ciasta: 26-28°C
Fermentacja wstępna: 15 minut
Podzielić ciasto na presy o masie 1,8 kg. Fermentacja w presach 10 minut. Podzielić presy na kęsy (30 sztuk) z zaokrągleniem, ułożyć na deskach. Fermentacja końcowa: 35 minut w garowni i około 20 minut poza garownią. Smażyć w oleju (temperatura 180°C) przez 7 minut z dwukrotnym odwróceniem pączka.
Produkty
Berliner 10 Free
Mieszanka z czystą etykietą do przygotowania pączków i drożdżówek