Bezkompromisowy Pierniko-Sernik
Bezkompromisowy Pierniko-Sernik
Co ma piernik do sernika? Połączenie tradycyjnych, szlachetnych smaków: przypraw korzennych, powideł śliwkowych i pomarańczy w zaskakującej, nowej propozycji. Dwa najpopularniejsze ciasta polskich stołów w jednej formie. Nie musisz wybierać!
Opis receptury
Blat piernikowy
- 500.00 g Piernik
- 100.00 g Powidła śliwkowe
- 175.00 g Jaja
- 250.00 g Olej
- 50.00 g Woda
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 min.(przy zastosowaniu płaskiego mieszadła).
Czekoladowa kruszonka
- 500.00 g Qki Czekoladowe
- 75.00 g Masło
- 35.00 g Woda
Qki mieszać z masłem na wolnych obrotach (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła), powoli dolewać wodę. Mieszać do momentu uzyskania kruszonki. Kruszonkę wysypać do 4 rantów o średnicy 20 cm w ilości 150 g/szt. Następnie wylać wcześniej przygotowane ciasto piernikowe 250g/szt. Całość wypiec w temp. 180°C przez ok. 20 min.
Nadzienie
- 200.00 g Powidła śliwkowe
- 100.00 g Sok pomarańczowy
Powidła śliwkowe połączyć z sokiem pomarańczowym, całość delikatnie przesmażyć. Tak przygotowanym nadzieniem przesmarować wypieczone blaty piernikowe w ilości 70 g/szt.
Masa serowa
- 700.00 g Sernik Klasyczny Fix
- 140.00 g Bianca Meringue
- 1 300.00 g Twaróg sernikowy
- 420.00 g Mleko (3,2% tłuszczu)
- 315.00 g Jaja
- 140.00 g Woda
Sernik Klasyczny Fix połączyć z mlekiem do uzyskania jednorodnej masy. Twaróg wymieszać i dodać jaja. Mieszaninę Sernik Klasyczny Fix i mleka połączyć z masą serową i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Bianca Meringue połączyć razem z wodą, następnie ubić i delikatnie wymieszać z masą serową. Przygotowaną masę wylać na 4 wypieczone blaty piernikowe wysmarowane powidłami śliwkowymi ok. 800 g/szt. Wypiekać w temp. 160°C przez ok. 90 min. Po wypieczeniu serniki obrócić do góry nogami. Wystudzić.
Dekoracja
Wystudzone torciki serowo-piernikowe z powidłami ponownie obrócić, wierzch torcików posypać Mont Blanc. Dekorować według uznania.
Przyrządzanie
1.Kruszonka czekoladowa
2.Blat piernikowy
3.Nadzienie
4.Masa serowa
5.Dekoracja
Produkty
Mont Blanc RSPO SG
MONT BLANC Słodki puder dekoracyjny