Receptury Receptury

Bezkompromisowy Pierniko-Sernik

Co ma piernik do sernika? Połączenie tradycyjnych, szlachetnych smaków: przypraw korzennych, powideł śliwkowych i pomarańczy w zaskakującej, nowej propozycji. Dwa najpopularniejsze ciasta polskich stołów w jednej formie. Nie musisz wybierać!

Opis receptury

Blat piernikowy


Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 min.(przy zastosowaniu płaskiego mieszadła).

Czekoladowa kruszonka


Qki mieszać z masłem na wolnych obrotach (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła), powoli dolewać wodę. Mieszać do momentu uzyskania kruszonki. Kruszonkę wysypać do 4 rantów o średnicy 20 cm w ilości 150 g/szt. Następnie wylać wcześniej przygotowane ciasto piernikowe 250g/szt. Całość wypiec w temp. 180°C przez ok. 20 min.

Nadzienie


Powidła śliwkowe połączyć z sokiem pomarańczowym, całość delikatnie przesmażyć. Tak przygotowanym nadzieniem przesmarować wypieczone blaty piernikowe w ilości 70 g/szt.

Masa serowa


Sernik Klasyczny Fix połączyć z mlekiem do uzyskania jednorodnej masy. Twaróg wymieszać i dodać jaja. Mieszaninę Sernik Klasyczny Fix i mleka połączyć z masą serową i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Bianca Meringue połączyć razem z wodą, następnie ubić i delikatnie wymieszać z masą serową. Przygotowaną masę wylać na 4 wypieczone blaty piernikowe wysmarowane powidłami śliwkowymi ok. 800 g/szt. Wypiekać w temp. 160°C przez ok. 90 min. Po wypieczeniu serniki obrócić do góry nogami. Wystudzić.

Dekoracja


Wystudzone torciki serowo-piernikowe z powidłami ponownie obrócić, wierzch torcików posypać Mont Blanc. Dekorować według uznania.


Przyrządzanie

1.Kruszonka czekoladowa
2.Blat piernikowy
3.Nadzienie
4.Masa serowa
5.Dekoracja

Bezkompromisowy Pierniko-Sernik

Produkty

Mont Blanc RSPO SG

MONT BLANC Słodki puder dekoracyjny