Receptury Receptury

Królowa Śniegu

Szlachetne połączenie puszystego, klasycznego biszkoptu z rozpływającym się w ustach, delikatnym musem kokosowym. Całość przełożona odrobiną szaleństwa w postaci prażonego jabłka i ananasa. Subtelna dekoracja z białej czekolady nadaje wysublimowanego charakteru.

Opis receptury

Blat biszkoptowy


Wszystkie składniki mieszać na szybkich obrotach przez ok. 8 minut (przy zastosowaniu rózgi). Masę równomiernie wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 30 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Ganache


Śmietanę, syrop glukozowy i agar zagotować. Następnie dodać namoczoną żelatynę, całość wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, po czym zalać czekoladę. Wszystko połączyć za pomocą blendera. Wylewać na zmrożony biszkopt.

Żelka jabłkowo - ananasowa


Ananasy z puszki zblendować, podgrzać, po czym dodać pektynę z cukrem. Całość zagotować. Do całości dodać prażone jabłko. Całą żelkę wylać na zastygnięty ganache.

Mus kokosowy

  • 500.00 g Arabesque Blanc 29
  • 300.00 g Pulpa kokos
  • 700.00 g Śmietanka (30% tłuszczu)
  • 20.00 g Żelatyna
  • 60.00 g Woda
  • 70.00 g Wiórki kokosowe

Schłodzoną śmietanę ubić. Żelatynę namoczyć w wodzie. Pulpę kokosową zagotować i dodać do niej upłynnioną żelatynę. Połączyć z czekoladą Arabesque Blanc 29. Całość połączyć z ubitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Gotowy mus wylewać na schłodzoną żelkę.

Paletta Cold


Uplastycznionym żelem pokryć powierzchnię ciasta.


Przyrządzanie

1. Blat biszkoptowy
2. Ganach
3. Żelka jabłkowo-ananasowa
4. Mus kokosowy
5. Paletta Cold
6. Dekoracja

Królowa Śniegu