
Ekstrakt słodowy jasny.
Zalety
- barwi pieczywo na złotawy kolor
- nadaje wyrobom szlachetny słodowy smak
- spowalnia proces czerstwienia pieczywa
- podnosi wilgotność miękiszu
Opakowania
Produkt | Waga / Ilość | Typ |
---|---|---|
Maltax 14.0 | 14.00 KG | pojemnik |
Opis produktu
Ekstrakty słodowe nadają żywności nową wartość, poszukiwany wygląd i niepowtarzalne walory smakowe, intensywnie aromatyzują, a zwykły bochenek chleba zmieniają w luksusowy i poszukiwany produkt. Maltax to jasny ekstrakt słodu jęczmiennego o szerokim spektrum działania.
Jak zmieni się pieczywo po dodaniu do niego ekstraktu Maltax ?
• SMAK – Maltax nada pieczywu przyjemne walory smakowe, charakterystyczne dla wysokiej jakości pieczywa z dodatkiem produktów słodowych
• AROMAT – pojawi się apetyczna nuta zapachowa, aromaty pozostałych składników zostaną ze sobą połączone, doprowadzając do równowagi aromatycznej
• BARWA – kolor miękiszu można stopniować od złocistego aż po ciemno-brązowy w zależności od zastosowanego dozowania. Pogłębi się barwa skórki pieczywa.
• WILGOTNOŚĆ – w miękiszu zachowa się większa wilgotność
• OBJĘTOŚĆ – pieczywo będzie lepiej wyrośnięte, a proces garowania zostanie skrócony
• ŚWIEŻOŚĆ – spowolnienie procesu retrogradacji skrobi wpłynie na wydłużenie świeżości pieczywa i ograniczenie jego czerstwienia.
Maltax to produkt o wielu zastosowaniach, uszlachetniający wyroby piekarnicze i cukiernicze. Używa się go w produkcji pieczywa codziennego, zwykłego, wyborowego, półcukierniczego i w wyrobach ciastkarskich. Idealny do wszystkich rodzajów pieczywa: drobnego pszennego, bagietek, chleba pełnoziarnistego, tostowego, pieczywa o przedłużonej trwałości, ciasta drożdżowego, pieczywa francuskiego.
