Produkty
ExtraMalt

Zaciemniacz do pieczywa.

Zalety

  • produkt naturalny, otrzymany w procesie naturalnego słodowania jęczmienia, bez dodatku sztucznych substancji
  • duża siła barwiąca, ciasto uzyskuje złocisto brązową barwę już przy 1% dozowaniu zaciemniacza
  • nadaje pieczywu naturalny, intensywny słodowy smak i aromat
  • wielość zastosowań – może być stosowany do pieczywa pszennego, ziarnistego, do chlebów żytnich, razowych i innych specjalnych rodzajów pieczywa
  • elastyczne dozowanie pozwalające uzyskać zupełnie różne gatunki pieczywa z udziałem jednego surowca
  • pozytywny wpływ na świeżość pieczywa
  • wygodna w dozowaniu płynna forma zaciemniacza
  • czysta etykieta produktu

Opakowania

Produkt Waga / Ilość Typ
Extra Malt 13.0 13.00 KG pojemnik

Opis produktu

ExtraMalt to całkowicie naturalny ekstrakt słodu jęczmiennego o bogatym smaku i aromacie, przeznaczony do barwienia i aromatyzowania pieczywa. Występuje w formie płynnego syropu. Zapewnia wspaniały, naturalny, brązowo-złoty kolor i nadaje charakterystyczny słodowy smak i aromat. Pieczywo z dodatkiem ExtraMalt ma wyjątkowo wilgotny miękisz, dzięki czemu zyskuje na wydłużeniu świeżości. ExtraMalt jest naturalną alternatywą dla karmelu. Zaciemniacz można stosować w ilości 1-3% w stosunku do całej masy mąki użytej w recepturze i do wszystkich rodzajów pieczywa: od pszennego, poprzez mieszane, do żytniego. Dozowanie zaciemniacza można jednak dowolnie modyfikować w zależności od użytej mąki, oczekiwanej barwy i smaku pieczywa.