Receptury Receptury
Szlachetna Gryka Free - Bułka Śniadaniowa Gryczana

Chrupiąca bursztynowa skórka i aromatyczny, delikatny miękisz. Bułka zawiera mąkę i łuskę gryczaną pozostając w trendzie powrotu do tradycyjnych zbóż.

Opis receptury

Ciasto


Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych i 4 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta: 26-27°C.
Fermentacja wstępna ciasta: około 10 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 2,4 kg, zwinąć w presy.
Fermentacja w presach: około 10 minut.
Podzielić presy na kęsy i delikatnie zaokrąglić, poukładać na deskach posypanych mąką żytnią zwinięciem do dołu.
Końcowa fermentacja: około 40 minut, przed wypiekiem obrócić i przełożyć na blachy/taśmy załadowcze.
Wypiekać w temperaturze 230-220°C przez około 20 minut z zaparowaniem pieca.

Szlachetna Gryka Free - Bułka Śniadaniowa Gryczana