Szlachetna Gryka Free - Bułka Śniadaniowa Gryczana
Szlachetna Gryka Free - Bułka Śniadaniowa Gryczana
Chrupiąca bursztynowa skórka i aromatyczny, delikatny miękisz. Bułka zawiera mąkę i łuskę gryczaną pozostając w trendzie powrotu do tradycyjnych zbóż.
Opis receptury
Ciasto
- 25.00 kg Szlachetna Gryka Free
- 0.50 kg Kaiser Free
- 75.00 kg Mąka pszenna typ 500
- 1.50 kg Sól
- 3.50 kg Drożdże
- 57.00 kg Woda
- 3.00 kg Olej
Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych i 4 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta: 26-27°C.
Fermentacja wstępna ciasta: około 10 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 2,4 kg, zwinąć w presy.
Fermentacja w presach: około 10 minut.
Podzielić presy na kęsy i delikatnie zaokrąglić, poukładać na deskach posypanych mąką żytnią zwinięciem do dołu.
Końcowa fermentacja: około 40 minut, przed wypiekiem obrócić i przełożyć na blachy/taśmy załadowcze.
Wypiekać w temperaturze 230-220°C przez około 20 minut z zaparowaniem pieca.