
Kołodziej z Orkiszem - chleb mieszany
Kołodziej z Orkiszem - chleb mieszany
Nietypowy w kształcie chleb mieszany z ziarnem orkiszu
Opis receptury
- 5 kg dynia ziarna
- 4 kg płatki owsiane
- 5 kg płatki pszenne
Posypka dekoracyjna
Przyrządzanie
Mieszać wszystkie składniki 7 minut na wolnych i 3 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta: 26°C.
Fermentacja wstępna: 15 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,45 kg, zaokrąglić, wydłużyć, obtoczyć w posypce dyniowej, wkładać do formy.
Fermentacja końcowa: 50 minut.
Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 200°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągną parę.
Czas wypieku: 50 minut.