Receptury
Kołodziej z Orkiszem - chleb mieszany

Nietypowy w kształcie chleb mieszany z ziarnem orkiszu

Opis receptury

    Ciasto


    Posypka dekoracyjna

    • 5 kg dynia ziarna
    • 4 kg płatki owsiane
    • 5 kg płatki pszenne


    Przyrządzanie

    Mieszać wszystkie składniki 7 minut na wolnych i 3 minuty na szybkich obrotach.
    Temperatura ciasta: 26°C.
    Fermentacja wstępna: 15 minut.
    Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,45 kg, zaokrąglić, wydłużyć, obtoczyć w posypce dyniowej, wkładać do formy.
    Fermentacja końcowa: 50 minut.
    Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 200°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągną parę.
    Czas wypieku: 50 minut.