
Chleb orkiszowy z ziarnami zielonego orkiszu
Chleb orkiszowy z ziarnami zielonego orkiszu
* ilość wody jest zależna od wodochłonności mąki * Mąka Orkiszowa t. 700 - użyta do ciasta
Opis receptury
Ciasto
- 40.00 kg Silkgrain Grunkern
- 3.00 kg Maltax
- 60.00 kg mąka orkiszowa
- 40.00 kg mąka pszenna typ 750
- 4.00 kg drożdże
- 2.20 kg sól
- 3.00 kg olej
- 75.00 kg woda
Przyrządzanie
Mieszać wszystkie składniki 7 minut na wolnych i 5 minut na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta 27 - 28°C.
Fermentacja wstępna 25 - 30minut.
Ciasto nakładać bezpośrednio do foremek (masa 0,57 kg), posypać czarnuszką.
Fermentacja końcowa 30 - 40 minut.
Wypiek w temperaturze 245°C, przez około 45 minut z zaparowaniem komory.