Receptury Receptury

Pełny Kłos Free - Chleb na kwasie naturalnym

Nasz chleb to wyjątkowa kompozycja smaku i zdrowia - pyszny, pełen ziaren i wypiekany na naturalnym kwasie, który sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia.

Opis receptury

Receptura na chleb foremkowy.


Namoczyć słonecznik i siemię lniane na godzinę przed rozpoczęciem mieszania ciasta w podwójnej ilości wody (temperatura wody 40-45°C).
Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych i 2 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta: 28-30°C.
Fermentacja wstępna: 15-20 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,7 kg, nałożyć bezpośrednio do foremek, wyrównać powierzchnię.
Fermentacja końcowa: około 50 minut.
Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 230°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
Czas wypieku: około 50 minut

Pełny Kłos Free - Chleb na kwasie naturalnym