Receptury
Sprint Free - chleb z ziarnami

Pieczywo ziarniste z ekstraktem z żeń-szenia

Opis receptury

    Ciasto


    Sugerowane naważki:
    - foremka karbowana Sprint - 0,465 kg
    - foremka półokrągła ZiarnoVita - 2,7 kg
    - foremka prostokątna - 0,73 kg


    Przyrządzanie

    Mieszankę namoczyć na godzinę przed zrobieniem ciasta w 65 litrach wody o temperaturze około 40-45°C.
    Dodać drożdże i pozostała część wody.
    Mieszać wszystkie składniki 15 minut na wolnych obrotach.
    Temperatura ciasta: 28-30°C.
    Fermentacja wstępna ciasta: 15 minut.
    Ciasto nakładać bezpośrednio do foremek (masa w zależności od wielkości foremki).
    Fermentacja końcowa: około 50 minut.
    Wypiek w temperaturze 250°C, opadającej do 220°C z zaparowaniem pieca przez pierwsze 3 minuty wypieku.
    Czas wypieku w zależności od wielkości naważki.