Receptury
Sprint Free - Chleb z ziarnami

Pieczywo ziarniste z ekstraktem z żeń-szenia

Opis receptury

Ciasto


Sugerowane naważki:
- foremka karbowana Sprint - 0,465 kg
- foremka półokrągła ZiarnoVita - 2,7 kg
- foremka prostokątna - 0,73 kg


Przyrządzanie

Mieszankę namoczyć na godzinę przed zrobieniem ciasta w 65 litrach wody o temperaturze około 40-45°C.
Dodać drożdże i pozostała część wody.
Mieszać wszystkie składniki 15 minut na wolnych obrotach.
Temperatura ciasta: 28-30°C.
Fermentacja wstępna ciasta: 15 minut.
Ciasto nakładać bezpośrednio do foremek (masa w zależności od wielkości foremki).
Fermentacja końcowa: około 50 minut.
Wypiek w temperaturze 250°C, opadającej do 220°C z zaparowaniem pieca przez pierwsze 3 minuty wypieku.
Czas wypieku w zależności od wielkości naważki.

Produkty

Sprint Free

100% mieszanka do produkcji pieczywa ziarnistego, dedykowanego osobom prowadzącym aktywny tryb życia.