Receptury Receptury

Softer R Free - Chleb mieszany pszenno-żytni

Chleb mieszany pszenno-żytni na kwasie naturalnym

Opis receptury

Ciasto

  • 1.00 kg Softer R Free
  • 70.00 kg Mąka pszenna typ 850
  • 10.00 kg Mąka żytnia typ 720
  • 32.00 kg Kwas żytni
  • 1.80 kg Sól
  • 2.50 kg Drożdże
  • 54.00 kg Woda


Przyrządzanie

Mieszać wszystkie składniki 6 minut na wolnych, 4 minuty na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 27-29°C. Fermentacja wstępna około 15 minut. Ciasto podzielić na kęsy o masie 0,58 kg, zaokrąglić, wydłużyć, ułożyć na deskach, aparatach lub w koszykach. Fermentacja końcowa około 45 minut. Wypiekać w temperaturze 240°C, opadającej do 220°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę. Czas wypieku 30 minut.

Softer R Free - Chleb mieszany pszenno-żytni

Produkty

Softer R Free

Polepszacz z czystą etykietą do produkcji pieczywa mieszanego przedłużający świeżość.