Receptury
Softer R Free - Chleb mieszany pszenno-żytni

Chleb mieszany pszenno-żytni na kwasie naturalnym

Opis receptury

    Ciasto

    • 1.00 kg Softer R Free
    • 70.00 kg mąka pszenna typ 850
    • 10.00 kg mąka żytnia typ 720
    • 32.00 kg kwas żytni
    • 1.80 kg sól
    • 2.50 kg drożdże
    • 54.00 kg woda


    Przyrządzanie

    Mieszać wszystkie składniki 6 minut na wolnych, 4 minuty na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 27-29°C. Fermentacja wstępna około 15 minut. Ciasto podzielić na kęsy o masie 0,58 kg, zaokrąglić, wydłużyć, ułożyć na deskach, aparatach lub w koszykach. Fermentacja końcowa około 45 minut. Wypiekać w temperaturze 240°C, opadającej do 220°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę. Czas wypieku 30 minut.