

Optistar Free - chleb mieszany pszenno-żytni
Optistar Free - chleb mieszany pszenno-żytni
Chleb mieszany pszenno-żytni na kwasie naturalnym
Opis receptury
Ciasto
- 0.50 kg Optistar Free
- 70.00 kg Mąka pszenna typ 850
- 10.00 kg Mąka żytnia typ 720
- 32.00 kg Kwas żytni
- 1.80 kg Sól
- 3.00 kg Drożdże
- 50.00 kg Woda
Przyrządzanie
Mieszać wszystkie składniki 6 minut na wolnych, 4 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta 26-28°C.
Fermentacja wstępna około 20 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,58 kg, zaokrąglić, wydłużyć, włożyć do koszyków.
Fermentacja końcowa około 45 minut.
Wypiekać w temperaturze 240°C, opadającej do 230°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
Czas wypieku 30 minut.

Produkty
Optistar Free
Polepszacz z czystą etykietą do produkcji pieczywa mieszanego pszenno-żytniego.