Receptury
Optistar Free - chleb mieszany pszenno-żytni

Chleb mieszany pszenno-żytni na kwasie naturalnym

Opis receptury

    Ciasto

    • 1 kg Optistar Free
    • 70 kg mąka pszenna typ 850
    • 10 kg mąka żytnia typ 720
    • 32 kg kwas żytni
    • 2 kg sól
    • 3 kg drożdże
    • 50 kg woda


    Przyrządzanie

    Mieszać wszystkie składniki 6 minut na wolnych, 4 minuty na szybkich obrotach.
    Temperatura ciasta 26-28°C.
    Fermentacja wstępna około 20 minut.
    Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,58 kg, zaokrąglić, wydłużyć, włożyć do koszyków.
    Fermentacja końcowa około 45 minut.
    Wypiekać w temperaturze 240°C, opadającej do 230°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
    Czas wypieku 30 minut.