Berliner 2500 - CA Krem o sm. toffi
Berliner 2500 - CA Krem o sm. toffi
Pączki nadziewane kremem CA Krem o sm. toffi, na bazie Berliner 2500
Opis receptury
Ciasto
- 25.00 kg Berliner 2500
- 100.00 kg Mąka pszenna typ 550
- 7.00 kg Olej
- 7.00 kg Drożdże
- 52.00 kg Woda
Czas mieszania na wolnych obrotach: 4 minuty.
Czas mieszania na szybkich obrotach: 6 minut.
Temperatura ciasta: 26-28°C.
Fermentacja wstępna: 15 minut.
Podzielić ciasto na presy o masie 1,8 kg. Fermentacja w presach 10 minut. Podzielić presy na kęsy (30 sztuk) z zaokrągleniem, ułożyć na deskach.
Fermentacja końcowa: 35 minut w garowni i około 20 minut poza garownią.
Smażyć w oleju (temperatura 180°C) 7 minut z dwukrotnym odwróceniem pączka.
Nadzienie
Uplastycznić poprzez podgrzanie w kuchence mikrofalowej - w trwających do 20 sekund seriach podgrzewania kremu, przeplatanych intensywnym mieszaniem masy.
Alternatywnym sposobem uplastycznienia jest podgrzewanie w cieplarce albo w naczyniu na kąpieli wodnej.
Ewentualne rozluźnienie konsystencji kremu można osiągnąć poprzez dodatek oleju roślinnego.
Nadziać wystudzone pączki
Dekoracja
Fondant uplastycznić w mikrofalówce, oblać wystudzone pączki. Wykonać dekoracyjne paski z kremu.