Goździk w Pomarańczach**
Goździk w Pomarańczach**
Obłędny tort czekoladowo-pomarańczowy, wzbogacony zimową nutą aromatycznego goździka, która przywołuje na myśl Święta Bożego Narodzenia. Warstwy ciasta czekoladowego i pomarańczowego połączone są żelką z owoców tropikalnych. Całość wieńczy delikatny krem pomarańczowy.
Opis receptury
Blat pomarańczowy
- 60.00 g Sandia Pomarańczowa E limited
- 30.00 g Jaja
- 30.00 g Olej
Wszystkie składniki mieszać na średnich obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę dozować do okrągłych rantów o średnicy 15 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.
Blat czekoladowy
- 60.00 g Sandia Czekoladowa E limited
- 30.00 g Jaja
- 30.00 g Olej
Wszystkie składniki mieszać na średnich obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę dozować do okrągłych rantów o średnicy 15 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.
Nakropka
- 40.00 g Cukier
- 40.00 g Woda
Wodę z cukrem zagotować.
Żelka owocowa
- 20.00 g Galaretka o sm.pomarańcz.
- 150.00 g Fruitful Tropical
- 75.00 g Woda
- 0.80 g Goździk mielony
Galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie z dodatkiem goździka. Wystudzić i połączyć z nadzieniem owocowym Fruitful Tropical. Wyłożyć na blat pomarańczowy rozsmarować i docisnąć blatem czekoladowym.
Krem Pomarańczowy
- 50.00 g Zeesan Pomarańczowy
- 250.00 g Śmietanka (30% tłuszczu)
- 62.50 g Woda
Schłodzoną śmietankę ubić. Zeesan Pomarańczowy dokładnie połączyć z wodą i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. Krem wyłożyć do rantów o średnicy 17 cm. Docisnąć złożonym tortem do wysokości rantów. Schłodzić.
Żel
- 113.00 g Paletta Cold
- 23.00 g Woda
- 4.00 g Żelatyna
Namoczoną żelatynę rozpuścić. Połączyć z Paletta Cold i barwnikiem. Gotowym żelem oblać torty.
Przyrządzanie
1. Blat pomarańczowy
2. Żelka owocowa
3. Blat czekoladowy
4. Krem pomarańczowy
5. Żel
6. Dekoracja
Produkty
Fruitful Tropical
Fruitful Tropical nadzienie owocowe