Receptury Receptury

Berliner 1500 - drożdżówka z kremem o smaku orzecha laskowego

Opis receptury

Ciasto

  • 15.00 kg Berliner 1500
  • 100.00 kg Mąka pszenna typ 550
  • 7.00 kg Olej
  • 6.50 kg Drożdże
  • 5.50 kg Cukier
  • 44.00 kg Woda

Wszystkie składniki mieszać 4 minuty na wolnych i 6 minut na szybkich obrotach (mieszałka spiralna).
Temperatura ciasta: około 26-28°C.
Fermentacja wstępna: około 15-20 minut.

Przełożenie

  • 13.00 kg Masło
  • 2.00 kg Cukier

masło uplastycznić

Formowanie, nadziewanie i wypiek


Ciasto podzielić na presy o wadze 1,5 kg.
Presy lekko wydłużyć i pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować w kształcie prostokąta do grubości 4-5 mm, posmarować masłem i posypać cukrem.
Prostokąt złożyć na pół i podzielić na równe paski (po około 80 g).
Końce zwinąć w odwrotnym kierunku, następnie zwinąć ciasto w kształcie "ślimaka".
Rozrost końcowy: około 35-40 minut.
Po około 25 minutach posmarować jajkiem i nałożyć wcześniej uplastyczniony krem.
Uplastycznienie kremu:
Podgrzanie w kuchence mikrofalowej - w trwających do 20 sekund seriach podgrzewania kremu, przeplatanych intensywnym mieszaniem masy.
Alternatywnym sposobem uplastycznienia jest podgrzewanie w cieplarce albo w naczyniu na kąpieli wodnej.

Wypiek drożdżówek w temperaturze 230°C, przez około 8 minut (bez zaparowania).

Berliner 1500 - drożdżówka z kremem o smaku orzecha laskowego