Produkty Produkty

ZiarnoVita

Mieszanka 100% chleba żytniego pełnoziarnistego o przyjemnym smaku, z wilgotnym miękiszem wypełnionym ziarnami i płatkami.

Zalety

  • Pełnoziarnisty chleb z wilgotnym miękiszem wypełnionym ziarnami i płatkami
  • Szczególne wartości zdrowotne ze względu na zawarte ziarna i wysoką zawartość blonnika
  • Ciekawy kształt i atrakcyjne opakowania
  • Prosty sposób przygotowania
  • Różne możliwości sprzedaży: na pojedyńcze kromki (sztuki) lub kawałek z dużego bochenka (na kilogramy) zapakowany w woreczek, lub z banderolą

Opakowania

Produkt Waga / Ilość Typ
ZiarnoVita 25.0 25.00 KG worek

Opis produktu

ZiarnoVita to żytnie pieczywo przygotowane na bazie mąki razowej z dużym (aż 22 %) dodatkiem ziaren: żyta, słonecznika, siemienia lnianego oraz płatków: owsianych i żytnich. Ze względu na swoje walory smakowe oraz zdrowotne jest to jeden z najczęściej poszukiwanych przez konsumentów rodzajów pieczywa. Stanowi idealne uzupełnienie oferty każdej piekarni.
Dzięki starannie dobranym proporcjom i wysokiej jakości składnikom chleb ma bardzo wilgotny miękisz o drobnych porach wypełnionych ziarnami. ZiarnoVita ma przyjemny smak, idealnie komponujący się z każdym dodatkiem. Ze względu na swój skład chleb charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika – ok. 40% wyższą od klasycznego chleba mieszanego.
Przygotowanie tego rodzaju pieczywa w warunkach rzemieślniczych jest stosunkowo trudne. Wymaga posiadania zapasu kilku rodzajów ziaren, wysokiej jakości mąki żytniej i razowej oraz dobrego kwasu. Dlatego, by ułatwić produkcję chleba i zapewnić idealny efekt za każdym razem, bazą ciasta jest 100% kompletna mieszanka. Do receptury wystarczy dodać tylko drożdże i wodę. Konsystencja ciasta powinna być bardzo luźna.
Do wypieku chleba polecamy oryginalne, półkoliste, długie formy. Chleb sprzedawać można w całości, jako kawałek z długiego bochenka (na kilogramy) lub na kromki. Do pakowania pieczywa przygotowaliśmy atrakcyjne woreczki foliowe – można zapakować w nich kawałek chleba lub kilka kromek (w granicach 300-500 g). Ważne, by po wypieku, a przed pakowaniem i sprzedażą, chleb dobrze schłodzić, tak by temperatura miękiszu wynosiła nie więcej niż 30°C – ułatwi to jego krojenie i wydłuży termin przydatności. Zalecamy pakowanie i pasteryzowanie chleba, w celu przedłużenia terminu przydatności (nawet do 14 dni). Bez pasteryzacji trwałość chleba wynosi średnio 2-3 dni od wypieku. Dodatkowo w ofercie także ozdobne banderole do dekoracji klasycznych chlebów foremkowych.

ZiarnoVita