Historia firmy
Historia firmy Zeelandia
Zeelandia została założona 120 lat temu! Przez lata wiele się zmieniło, lecz jedno pozostaje niezmienne. Zawsze szukamy nowych możliwości, aby nasi klienci mogli odnieść sukces w cukierni i piekarni. Nigdy nie przestajemy się zastanawiać, jak to zrobić. Odkrywanie jest naszym DNA.
1900 Zeelandia Global
Początki grupy Zeelandia były skromne i niepozorne: w małej holenderskiej miejscowości Zierikzee - H. J. Doeleman - syn miejscowego piekarza rozpoczął prostą produkcję piekarską. Jego pomysł i przepis okazały się receptą na sukces. Nazwa i herb holenderskiej prowincji (Zeeland), w której firma rozpoczęła działalność stały się inspiracją dla nazwy i logo firmy Zeelandia.
1920 Zeelandia Global
Lata 20-te i 30-te to czas pierwszych sukcesów marketingowych. W latach 20-tych zorganizowano kampanię skierowaną do konsumentów „Jedz więcej chleba”. W latach 30-tych dużym sukcesem okazała się akcja skierowana do piekarzy „Rób lepszy chleb”.
1930 - 1935 Zeelandia Global
Lata 30-te to czas innowacji i intensywnego rozwoju. W ofercie firmy pojawiają się ZEA i Carlo, produkty oparte o rewolucyjną technikę emulgacji. Dynamicznie rozwijał się także eksport.
1950 Zeelandia Global
W 1950 roku, już pod kierownictwem Marinusa Doelemana, który przejął zarządzanie firmą po zmarłym ojcu, Zeelandia została uhonorowana prestiżowym tytułem Royal. Rok 1951 to z kolei czas zagranicznej ekspansji - Zeelandia otworzyła wtedy swoją pierwszą zagraniczną filię mieszczącą się w Wielkiej Brytanii.
1950-1970 Zeelandia Global
Lata 70-te to dla Zeelandii na świecie czas intensywnego rozwoju. Do grupy Zeelandia dołączyły wtedy kolejne kraje, m.in. Brazylia, Niemcy, Hiszpania, Grecja i Indonezja
1997 Zeelandia Poland
W 1997 roku do grupy Zeelandia dołączyła działająca na polskim rynku firma Super Bake. W ten sposób rozpoczęła się działalność Zeelandii w Polsce.
1998 Zeelandia Poland
Zeelandia w Polsce rozwijała się dynamicznie i odnosiła spektakularne sukcesy. Na przykład opracowany w Polsce chleb Kołodziej szturmem zdobył polski rynek. Do tej pory wypieczono około 50 milionów bochenków.
2000 Zeelandia Global
Tymczasem na świecie Zeelandia kontynuowała rozwój, otwierając swoje oddziały m.in. w Chinach, Turcji, Rosji i Południowej Afryce, a także łącząc siły z innymi firmami z branży (m.in. z Aldią w Belgii i Flemmings w Wielkiej Brytanii)
2003 Zeelandia Poland
W 2003 roku dotychczasowa, poznańska lokalizacja staje się zbyt mała dla Zeelandii, powstaje więc nowa siedziba firmy w Tarnowie Podgórnym. Od tego czasu jest sukcesywnie rozbudowywana.
2013 Zeelandia Poland
W 2013 roku do zespołu Zeelandii, dołączyli pracownicy firmy Aromapol, firmy specjalizującej się w produkcji aromatów i barwników. Nowe kompetencje i produkty pozwalają firmie oferować jeszcze ciekawsze rozwiązania swoim klientom.
2020 Zeelandia Global
120 lecie Zeelandii
Zeelandia została założona 120 lat temu! Przez lata wiele się zmieniło, lecz jedno pozostaje niezmienne. Zawsze szukamy nowych możliwości, aby nasi klienci mogli odnieść sukces w cukierni i piekarni. Nigdy nie przestajemy się zastanawiać, jak to zrobić. Odkrywanie jest naszym DNA.