Receptury
Pełny Kłos Free - chleb na naturalnym kwasie

Pyszny chleb z ziarnami na naturalnym kwasie

Opis receptury

    Receptura na chleb foremkowy.


    Namoczyć słonecznik i siemię lniane na godzinę przed rozpoczęciem mieszania ciasta w podwójnej ilości wody (temperatura wody 40-45°C).
    Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych i 2 minuty na szybkich obrotach.
    Temperatura ciasta: 28-30°C.
    Fermentacja wstępna: 15-20 minut.
    Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,7 kg, nałożyć bezpośrednio do foremek, wyrównać powierzchnię.
    Fermentacja końcowa: około 50 minut.
    Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 230°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
    Czas wypieku: około 50 minut