
Pełny Kłos Free - chleb na naturalnym kwasie
Pełny Kłos Free - chleb na naturalnym kwasie
Pyszny chleb z ziarnami na naturalnym kwasie
Opis receptury
- 50 kg Pełny Kłos Free
- 4 kg Maltax
- 64 kg kwas żytni
- 10 kg mąka pszenna typ 850
- 20 kg słonecznik
- 15 kg siemie lniane
- 2 kg drożdże
- 77 kg woda
Receptura na chleb foremkowy.
Namoczyć słonecznik i siemię lniane na godzinę przed rozpoczęciem mieszania ciasta w podwójnej ilości wody (temperatura wody 40-45°C).
Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych i 2 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta: 28-30°C.
Fermentacja wstępna: 15-20 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,7 kg, nałożyć bezpośrednio do foremek, wyrównać powierzchnię.
Fermentacja końcowa: około 50 minut.
Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 230°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
Czas wypieku: około 50 minut