Receptury
Ziarbatta - ziarnista ciabatta

Bułka a'la ciabatta na bazie mąki żytniej i mąki durum z ziarnami

Opis receptury

    Ciasto



    Przyrządzanie

    Mieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem oleju) 4 minuty na wolnych i 8 minut na szybkich.
    W połowie czasu mieszania dodać olej.
    Temperatura ciasta: 25-27°C.
    Ciasto wyłożyć do miski wysmarowanej oliwą z oliwek lub olejem, pozostawić na 60 minut, z dwuktrotnym złożeniem na 3 co 20 minut.
    Ciasto wyłożyć na stół obsypany mąką żytnią.
    Następnie wyciąć kęsy ciasta o pożądanej wielkości, ułożyć na aparatach lub blachach.
    Fermentacja końcowa: około 40 minut.
    Wypiekać w temperaturze 220-230°C przez 20 minut z zaparowaniem komory.

Ziarbatta - ziarnista ciabatta