Receptury
Croissant Mix - rogal półfrancuski

Rogal z ciasta półfrancuskiego, które jest połączeniem ciasta drożdżowego i francuskiego. Rogal odznacza się charakterystycznym listkowaniem, jest lekki i kruchy.

Opis receptury

Ciasto


woda - o temperaturze 4°C!
* można dodać sól - max 0,5% w stosunku do masy mieszanki
Składniki ciasta mieszać przez około 5 minut na wolnych obrotach, a następnie 3 minuty na szybkich.

Pozostawić w spoczynku na około 15 minut.
Temperatura ciasta ok. 24°C.

Tłuszcz do przekładania

  • 45.00 kg margaryna do przekładania ciasta

Ciasto przełożyć margaryną Puff Pastry (1x3 i 2x4, z 10-minutową przerwą po 1-szym wałkowaniu 2x4).

Formować pasek i rozwałkować do grubości około 2-3 mm.
Zwijać rogale.
Fermentacja końcowa: 40-50 minut (garownia: temperatura 35°C, wilgotność 75%).


Przyrządzanie

Wypiekać w temperaturze ok. 230°C przez ok. 15 minut (z zaparowaniem).

Produkty

Croissant Mix

Mieszanka do wyrobu ciasta półfrancuskiego.