
Sezamki
Sezamki
Ciastka sezamkowe w lekkiej przekąskowej formie.
Opis receptury
- 1 000 g Sezamki
- 250 g Margaryna (80% tłuszczu)
- 100 g woda
*margarynę można zastąpić masłem lub margaryną wegańską w stosunku 1:1
Wszystkie składniki (oprócz wody) mieszać na wolnych obrotach (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła), po ok. 1,5 minutach stopniowo dodawać wodę. Mieszać do połączenia składników. Uformować wałek o średnicy ok. 5 cm, kroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Ciasteczka układać na blachach. Wypiekać w temperaturze 200°C (góra), 180°C (dół) przez ok. 15 - 18 minut (piec wsadowy) lub 170°C przez 15 - 18 minut (piec obrotowy). Czas uzależniony od pożądanego efektu chrupkości ciastek.
