Luksusowe połączenie słodkości ciasta karmelowego z kremem bananowym i dodatkiem prażonego jabłka. Całość zamknięta aksamitną polewą na bazie kompozycji z białej i ciemnej czekolady.
Opis receptury
Blat karmelowy
- 1 000.00 g Ciasto Karmelowe
- 500.00 g Jaja
- 500.00 g Olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok 5 minut przy zastosowaniu płaskiego mieszadła. Masę dozować do rantu o wymiarach 60x40 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Blat wystudzić.
Masa kajmakowo-orzechowa
- 1 000.00 g Kajmak ml.masa cukier.
- 400.00 g Śmietanka (30% tłuszczu)
- 300.00 g Orzech arachidowy
- 25.00 g Żelatyna
- 60.00 g Woda
*żelatynę namoczyć w wodzie.
Śmietankę zagotować, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać. Śmietanką zalać Kajmak, wymieszać do połączenia składników, a następnie dodać zmielone orzechy arachidowe.Tak przygotowaną masę wyłożyć na blat karmelowy, schłodzić.
Mus bananowo-jabłkowy
- 1 100.00 g Presta Banana
- 1 000.00 g Jabłko Prażone
- 1 800.00 g Śmietanka (30% tłuszczu)
- 40.00 g Żelatyna
- 200.00 g Woda
- 80.00 g Cukier
*żelatynę namoczyć w wodzie
**śmietankę ubić
Na suchej patelni skarmelizować cukier, dodać jabłka i przesmażyć. Schłodzić. Namoczoną żelatynę rozpuścić, dodać do Presty Banana i dokładnie połączyć ze sobą. Masę bananową, delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką, a następnie dodać skarmelizowane jabłka. Delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć na schodzoną masę kajmakowo-orzechową. Schłodzić.
Ganasz czekoladowy
- 200.00 g Arabesque Lait 34
- 200.00 g Arabesque Blanc 29
- 400.00 g Śmietanka (30% tłuszczu)
- 16.00 g Żelatyna
- 60.00 g Woda
*żelatynę namoczyć w wodzie.
Śmietankę zagotować, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanką zalać czekolady, zblendować. Ganasz wylać na schłodzone ciasto.
Dekorować według uznania.
Przyrządzanie
1. Blat karmelowy
2. Masa kajmakowo-orzechowa
3. Mus bananowy-jabłkowy
4. Ganasz czekoladowy