Receptury Receptury
Banan w Karmelu KATALOG

Luksusowe połączenie słodkości ciasta karmelowego z kremem bananowym i dodatkiem prażonego jabłka. Całość zamknięta aksamitną polewą na bazie kompozycji z białej i ciemnej czekolady.

Opis receptury

Blat karmelowy


Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok 5 minut przy zastosowaniu płaskiego mieszadła. Masę dozować do rantu o wymiarach 60x40 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Blat wystudzić.

Masa kajmakowo-orzechowa


*żelatynę namoczyć w wodzie.

Śmietankę zagotować, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać. Śmietanką zalać Kajmak, wymieszać do połączenia składników, a następnie dodać zmielone orzechy arachidowe.Tak przygotowaną masę wyłożyć na blat karmelowy, schłodzić.

Mus bananowo-jabłkowy


*żelatynę namoczyć w wodzie
**śmietankę ubić

Na suchej patelni skarmelizować cukier, dodać jabłka i przesmażyć. Schłodzić. Namoczoną żelatynę rozpuścić, dodać do Presty Banana i dokładnie połączyć ze sobą. Masę bananową, delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką, a następnie dodać skarmelizowane jabłka. Delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć na schodzoną masę kajmakowo-orzechową. Schłodzić.

Ganasz czekoladowy


*żelatynę namoczyć w wodzie.

Śmietankę zagotować, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanką zalać czekolady, zblendować. Ganasz wylać na schłodzone ciasto.

Dekorować według uznania.


Przyrządzanie

1. Blat karmelowy
2. Masa kajmakowo-orzechowa
3. Mus bananowy-jabłkowy
4. Ganasz czekoladowy

Banan w Karmelu KATALOG