
Mieszanka do wyrobu ciasta półfrancuskiego.
Zalety
- Niewielka ilość składników pozwala na otrzymanie dobrej jakości ciasta (niekonieczne jest dodawanie np. mleka, czy miodu aby uzyskać dobry efekt )
- Wszystkie składniki ciasta łączy się jednocześnie - prosty proces
- Proces produkcji prowadzony jest na zimno
- Konsystencja ciasta umożliwia jego łatwe łączenie z tłuszczem – co zapewnia dobre spulchnienie i łatwe formowanie wyrobów
- Podczas wypieku – tłuszcz nie wycieka z wyrobów
- Możliwość produkcji croissant’ów i drożdżówek i innych wypieków przy zastosowaniu tego samego miksu
- Długie utrzymywanie świeżości wyrobów
- Możliwość mrożenia- zarówno uformowanych wyrobów przed fermentacją końcową jak i wyrobów wypieczonych
Opakowania
Produkt | Waga / Ilość | Typ |
---|---|---|
Croissant Mix 15.0 | 15.00 KG | worek |
Opis produktu
Ciasto półfrancuskie to połączenie ciasta drożdżowego i francuskiego. Ciasto odznacza się charakterystycznym listkowaniem, jest lekkie i kruche. Może być wykorzystywane do wyrobu najróżniejszych przysmaków, zarówno na słodko – croissanty, ciasteczka, jak i na słono – zapiekanki ze szpinakiem, mięsem, warzywami i inne specjały. Potocznie uznawane za prostszą wersję ciasta francuskiego, ciasto półfrancuskie tak naprawdę jest równie trudne do wykonania i wymaga uwagi, doświadczenia i sporych nakładów pracy. Croissant Mix, który Państwu proponujemy, pozwala na uproszczenie produkcji ciasta półfrancuskiego oraz znaczne zwiększenie jej bezpieczeństwa. Przede wszystkim Croissant Mix pozwala na produkcję jednofazową – wszystkie składniki ciasta łączy się jednocześnie, a proces produkcji prowadzony jest na zimno. Konsystencja ciasta umożliwia jego łatwe łączenie z tłuszczem, co zapewnia dobre spulchnienie i łatwe formowanie wyrobów. Przy zastosowaniu Croissant Mix można wykonać całą gamę półfrancuskich wypieków: zarówno popularne croissanty, drożdżówki, jak też mniejsze ciasteczka czy zapiekanki. Gotowe wyroby charakteryzują się dobrym listkowaniem, mają delikatną strukturę, gładką powierzchnię oraz pełny maślany smak.
Receptura podstawowa
