Receptura

Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:

Pozostałe składniki

10 kg mąka pszenna typ 550
0.5 l oliwa z oliwek
0.4 kg drożdże
0.18 kg sól
0.1 kg cukier
7 kg woda
3 kg oliwki czarne

Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.


1

Krok 1

Ciasto:

Potrzebne składniki

10 kg mąka pszenna typ 550
0.5 l oliwa z oliwek
0.4 kg drożdże
0.18 kg sól
0.1 kg cukier
7 kg woda
2

Krok 2

Dekoracja:

Potrzebne składniki

3 kg oliwki czarne

Przygotowanie

- około 6 l wody dodać na początku miesienia ciasta, w połowie czasu miesienia dodać oliwę, pod koniec miesienia dodać około 1 l wody (w zależności od wodochłonności mąki) - czas miesienia ciasta 10 minut na wolnych i około 7 minut na szybkich obrotach miesiarki - temperatura ciasta 26-28⁰C - po zamiesieniu odpoczynek ciasta około 30 minut - podzielić ciasto na kęsy o masie 1,8 kg i złożyć w kształt prostokąta, pozostawić na 30 minut - każdy kęs rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x55 cm i wykroić 15 prostokątów o wymiarach 8x18 cm - kęsy poukładać na blachach - fermentacja końcowa 35 minut - kęsy posmarować oliwą i przycisnąć opuszkami palców - kęsy oprószyć solą morską i niewielką ilością pieprzu, poukładać po około 20 gram oliwek na każdym z nich, udekorować listkami rozmarynu - wypiekać w temperaturze 220-230⁰C przez około 15 minut, bez zaparowania komory wypiekowej

kontakt

Masz pytanie o recepturę?

Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje pytania.

Na Twoje pytanie w możliwie najkrótszym czasie odpowie
Ekspert odpowiedzialny za tę recepturę.

Polecamy Ci również