Receptura

Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:

Pozostałe składniki

0.1 kg drożdże
8.5 kg woda

Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.


1

Krok 1

Potrzebne składniki

0.1 kg drożdże
8.5 kg woda

Przygotowanie

Namoczyć 10 kg mixu ZiarnoVita na godzinę przed rozpoczęciem miesienia w 8 kg wody (temperatura wody 40-45°C.) Dodać rozpuszczone drożdże w pozostałej ilości wody (0,5kg), mieszać 10 minut na wolnych obrotach. Temperatura ciasta 29 – 31°C. Fermentacja wstępna ciasta 20 minut. Nałożyć kęsy ciasta o luźnej konsystencji o masie 3,3 kg do form, wyrównać powierzchnię ciasta. Fermentacja końcowa około 60 minut Wypiek w temperaturze 260°C, opadającej do 210°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę. Czas wypieku około 90 minut. Po wypieku schłodzić chleb do temperatury wewnątrz miękiszu minimum 30°C. Po zapakowaniu chleba w woreczek zalecamy jego pasteryzację w celu wydłużenia terminu przydatności (do 14 dni).

kontakt

Masz pytanie o recepturę?

Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje pytania.

Na Twoje pytanie w możliwie najkrótszym czasie odpowie
Ekspert odpowiedzialny za tę recepturę.

Polecamy Ci również