Receptura

Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:

Pozostałe składniki

5 kg mąka pszenna typ 850
0.12 kg sól
0.35 kg drożdże
10 kg słonecznik
10 kg woda
1 kg słonecznik

Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.


1

Krok 1

Ciasto

Potrzebne składniki

5 kg mąka pszenna typ 850
0.12 kg sól
0.35 kg drożdże
10 kg słonecznik
10 kg woda
2

Krok 2

Posypka dekoracyjna

Potrzebne składniki

1 kg słonecznik

Przygotowanie

Słonecznik namoczyć na godzinę przed rozpoczęciem mieszania ciasta (temperatura wody około 40-45°C). Mieszać wszystkie składniki 7 minut na wolnych obrotach, 4 minuty na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 26-28°C. Fermentacja wstępna ciasta około 15 minut. Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,52kg, zaokrąglić, wydłużyć, następnie górną powierzchnię kęsów zwilżyć wodą i obtoczyć w ziarnach słonecznika, włożyć do foremek. Fermentacja końcowa około 50 minut. Wypiek w temperaturze 240°C, opadającej do 220°C z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę. Czas wypieku około 45 minut.

kontakt

Masz pytanie o recepturę?

Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje pytania.

Na Twoje pytanie w możliwie najkrótszym czasie odpowie
Ekspert odpowiedzialny za tę recepturę.

Polecamy Ci również