Receptura

Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:

Pozostałe składniki

5 kg mąka żytnia typ 2000
4 kg mąka żytnia typ 720
1 kg mąka pszenna typ 850
0.21 kg sól
0.35 kg drożdże
8.5 kg woda

Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.


1

Krok 1

Ciasto

Potrzebne składniki

5 kg mąka żytnia typ 2000
4 kg mąka żytnia typ 720
1 kg mąka pszenna typ 850
0.21 kg sól
0.35 kg drożdże
8.5 kg woda

Przygotowanie

Mąkę razową i Bioferm Ciemny namoczyć w ok. 50% wody przeznaczonej do ciasta i pozostawić na 2-3 godziny. Dodać pozostałe składniki, mieszać 8 minut na wolnych i 1 minutę na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 30-32°C. Fermentacja wstępna 10 minut. Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,7 kg, nałożyć do foremek, wyrównać powierzchnię. Fermentacja końcowa około 50 minut. Wypiekać w temperaturze 250°C opadającej do 200°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę. Czas wypieku 60 minut.

kontakt

Masz pytanie o recepturę?

Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje pytania.

Na Twoje pytanie w możliwie najkrótszym czasie odpowie
Ekspert odpowiedzialny za tę recepturę.

Polecamy Ci również