Receptura

Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:

Pozostałe składniki

3 kg mąka żytnia typ 720
2 kg mąka pszenna typ 850
0.15 kg drożdże
2 kg słonecznik
2 kg siemie lniane
11 kg woda

Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.


1

Krok 1

Potrzebne składniki

3 kg mąka żytnia typ 720
2 kg mąka pszenna typ 850
0.15 kg drożdże
2 kg słonecznik
2 kg siemie lniane
11 kg woda

Przygotowanie

Receptura na chleb foremkowy: Namoczyć słonecznik i siemię lniane na godzinę przed rozpoczęciem miesienia ciasta w 6 kg wody (temperatura wody 40-45°C). Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych i 2 minuty na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 28-30°C. Fermentacja wstępna 15 minut. Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,7 kg, nałożyć bezpośrednio do foremek, wyrównać powierzchni. Fermentacja końcowa około 50 minut. Wypiekać w temperaturze około 250°C, opadającej do 230°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę. Czas wypieku około 50 minut. W recepturze 1 kg mąki żytniej można zastąpić kwasem naturalnym, w przeliczeniu na wydajność kwasu.

kontakt

Masz pytanie o recepturę?

Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje pytania.

Na Twoje pytanie w możliwie najkrótszym czasie odpowie
Ekspert odpowiedzialny za tę recepturę.

Polecamy Ci również