Receptura

Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:

Pozostałe składniki

2 kg mąka pszenna typ 850
2 kg mąka żytnia typ 2000
3 kg mąka żytnia typ 720
5 kg kwas żytni
0.24 kg sól
pokaż wszystkie
0.45 kg drożdże
0.4 kg cukier
0.2 kg syrop ziemniaczany
0.015 kg kminek mielony
5.6 kg woda

Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.


1

Krok 1

Ciasto:

Potrzebne składniki

2 kg mąka pszenna typ 850
2 kg mąka żytnia typ 2000
3 kg mąka żytnia typ 720
5 kg kwas żytni
0.24 kg sól
0.45 kg drożdże
0.4 kg cukier
0.2 kg syrop ziemniaczany
0.015 kg kminek mielony
5.6 kg woda

Przygotowanie

Zaparzyć całą ilość mąki żytniej typ 2000 w 4 kg wrzącej wody, odstawić na 2 godziny. Dodać pozostałe składniki, mieszać ciasto 9 minut na wolnych i 1 minutę na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 28-30ºC. Fermentacja wstępna ciasta około 10 minut. Ciasto podzielić na kęsy o masie 1,2 kg, zaokrąglić, wydłużyć, włożyć do posypanych mąką żytnią koszyków. Fermentacja końcowa 55-65 minut (ostatnie 15 minut fermentacji poza garownią). Wypiekać w temperaturze 260ºC, opadającej do 200ºC, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągną parę. Czas wypieku około 50 minut.

kontakt

Masz pytanie o recepturę?

Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje pytania.

Na Twoje pytanie w możliwie najkrótszym czasie odpowie
Ekspert odpowiedzialny za tę recepturę.

Polecamy Ci również