Receptura

Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:

Pozostałe składniki

10 kg mąka pszenna typ 500
0.5 l oliwa z oliwek
0.25 kg drożdże
0.2 kg sól
7.7 kg woda

Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.


1

Krok 1

Potrzebne składniki

10 kg mąka pszenna typ 500
0.5 l oliwa z oliwek
0.25 kg drożdże
0.2 kg sól
7.7 kg woda

Przygotowanie

Około 6,5 kg wody dodać na początku miesienia ciasta, w połowie czasu dodać oliwą z oliwek, pod koniec czasu miesienia dodać resztę wody 1-1,2 kg (w zależności od wodochłonności mąki) – w przypadku dzielenia maszynowego ogólną ilość wody zmniejszyć do 6,8 kg. Mieszać wszystkie składniki 20 minut. Temperatura ciasta 25-27°C. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, pozostawić na około 2-3 godziny (w przypadku dzielenia maszynowego tylko na 1,5 godziny). Wyłożyć ciasto na stół obsypany mąką żytnią, wyciąć paski o żądanej wielkości, ułożyć na aparatach lub blachach. Fermentacja końcowa około 40 minut. Wypiekać w temperaturze 220°C – 230°C przez 20 minut z zaparowaniem komory.

kontakt

Masz pytanie o recepturę?

Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje pytania.

Na Twoje pytanie w możliwie najkrótszym czasie odpowie
Ekspert odpowiedzialny za tę recepturę.

Polecamy Ci również