Receptura

Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:

Pozostałe składniki

8 kg mąka pszenna typ 550
0.15 kg drożdże
6.9 kg woda

Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.


1

Krok 1

Potrzebne składniki

8 kg mąka pszenna typ 550
0.15 kg drożdże
6.9 kg woda

Przygotowanie

Mieszać wszystkie składniki 10 minut na wolnych i 7 minut na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 25-27°C. Fermentacja wstępna ciasta (w plastikowych pojemnikach) 1,5 - 2 godzin. Posypać powierzchnie ciasta mąką żytnią i wyrzucić ciasto na stól obsypany mąką żytnią. Pociąć ciasto skrobką na podłużne kęsy, a następnie pociąć je jeszcze raz ukośnie na mniejsze kęsy o masie 0,15 kg, końcówki delikatnie wydłużyć (w kształt łezki), ułożyć na aparatach. Również można pociąć podłużne kęsy na kwadraty o masie około 0,08 kg, lekko je rozciągnąć, ułożyć "na krzyż", złożyć do środka i ułożyć na aparatach zwinięciem do dołu, przed wypiekiem odwrócić kęsy ponownie zwinięciem do góry. Rozrost końcowy około 30 minut. Wypiek w temperaturze 250°C opadającej do 200°C, z zaparowaniem komory. Czas wypieku około 20 minut.

kontakt

Masz pytanie o recepturę?

Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje pytania.

Na Twoje pytanie w możliwie najkrótszym czasie odpowie
Ekspert odpowiedzialny za tę recepturę.

Polecamy Ci również