Bułka ziarnista na zakwasie żytnim
łATWE
Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:
10 kg | mąka pszenna typ 550 |
0.25 kg | drożdże |
7.2 kg | woda |
Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.
Krok 1
Ciasto
10 kg | mąka pszenna typ 550 |
0.25 kg | drożdże |
7.2 kg | woda |
Mieszać wszystkie składniki 6 minut na wolnych i 6 minut na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 26-28°C. Ciasto wyłożyć na stół obsypany mąką żytnią. Fermentacja wstępna około 60 minut. W czasie fermentacji zastosować dwukrotne przełożenie ciasta, składając ciasto na „trzy”. Następnie ciasto rozwałkować na 12-15 mm, podzielić wycinając prostokąty lub kwadraty (wielkość naważki dowolna). Kęsy posypane mąką żytnią i nacięte ułożyć na aparatach lub blachach. Fermentacja końcowa około 30 minut. Wypiekać w temperaturze 230°C opadającej do 220°C z zaparowaniem komory. Czas wypieku uzależniony od masy kęsów.
Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje
pytania.