Receptura

Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:

Pozostałe składniki

10 kg mąka pszenna typ 550
0.5 kg drożdże
0.5 kg cukier
5 kg woda
4.1 kg powidła śliwkowe
2.9 kg woda

Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.


1

Krok 1

Potrzebne składniki

10 kg mąka pszenna typ 550
0.5 kg drożdże
0.5 kg cukier
5 kg woda
2

Krok 2

Potrzebne składniki

4.1 kg powidła śliwkowe
3

Krok 3

Potrzebne składniki

2.9 kg woda

Przygotowanie

Ciasto podzielić na kęsy o wadze 1350 g i pozostawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy kęs na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 60 cm x 4 mm. Całość cienko smarujemy olejem lub rozpuszczoną i ostudzona margaryną. Zwijamy jak na roladę. Zwiniety wałek dzielimy na 15 równych części. Każdy odcięty kęs przecinamy przez środek (tylko przez 3/4 długości) i rozkładamy płasko na blachach. Rozrost końcowy około 30 minut. Po około 15 minutach smarujemy jajkiem i nakładamy nadzienia (tylka ze wzorkiem), z jednej strony Vankrem a z drugiej powidła. Wypiek bez zaparowania około 8-10 minut w temp. góra-240°C, dół-210-220°C (piec wsadowy); około 8-9 minut w temp. 220-230°C (piec obrotowy). Po wystudzeniu można udekorować cukrem pudrem.

kontakt

Masz pytanie o recepturę?

Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje pytania.

Na Twoje pytanie w możliwie najkrótszym czasie odpowie
Ekspert odpowiedzialny za tę recepturę.

Polecamy Ci również