Nasza receptura opiera się na produktach marki Zeelandia, skorzystaj
z poniższych produktów:
10 kg | mąka pszenna typ 550 |
0.14 kg | sól |
0.6 kg | drożdże |
0.85 kg | olej |
1 kg | cukier |
5 kg | woda |
0.9 kg | mąka pszenna typ 550 |
0.6 kg | cukier |
0.6 kg | masło |
0.7 kg | cukier |
0.2 kg | masło |
Chcesz przeprowadzić kalkulacje dla tej receptury?
Aby przeliczyć cenę oraz ilość produktów zaloguj się do Strefy Klienta.
Krok 1
Ciasto
10 kg | mąka pszenna typ 550 |
0.14 kg | sól |
0.6 kg | drożdże |
0.85 kg | olej |
1 kg | cukier |
5 kg | woda |
Krok 2
Kruszonka
0.9 kg | mąka pszenna typ 550 |
0.6 kg | cukier |
0.6 kg | masło |
Krok 3
Surowce do przełożenia
0.7 kg | cukier |
0.2 kg | masło |
Mieszać wszystkie składniki 4 minuty na wolnych, 6 minut na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 26-28°C. Fermentacja wstępna 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować roztopionym masłem. Powierzchnię posypać cukrem, ciasto złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Wyciąć paski o szerokości około 1,5 cm, rozciągnąć, końce skręcić w przeciwnych kierunkach i zwinąć w ślimaka. Fermentacja końcowa około 50 minut. Przed wypiekiem kęsy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wypiekać w temperaturze około 220°C, bez zaparowania komory. Czas wypieku 12 minut.
Masz pytanie dotyczące receptury? Napisz do nas wiadomość z pytaniem
a nasz ekspert odpowie na Twoje
pytania.