COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

SYLWETKI ZAWODOWE

Szkolenia w ramach Akademii Zeelandia prowadzą osoby pełne pasji i doświadczenia, których osiągnięcia zawodowe zostały uhonorowane nagrodami najwyższej rangi. 

Marcin Surdyk

Marcin Surdyk

Mam to szczęście, że lubię to co robię. Wykonuję swój zawód z wielką przyjemnością. Cukiernictwo to przede wszystkim moja pasja. Jestem cukiernikiem z ponad 20-letnim doświadczeniem. Lata mojej pracy zawodowej wyposażyły mnie w rzetelną wiedzę i doświadczenie. Wielokrotnie przygotowywałem młodych cukierników do zmagań konkursowych. Aktywna praca i dzielenie się moim doświadczeniem zaowocowały ich sukcesami. Z powodzeniem przyznawano im wysokie miejsca. 

Więcej

 

 

Mirek Wawrzyniak

Mirek Wawrzyniak

Z grupą Zeelandia jestem związany od 7 lat, choć w branży cukierniczej mam już 30-letnie doświadczenie. Tak jak wszystko na tym świecie, cukiernictwo ciągle się zmienia i wciąż mnie zaskakuje. To pasja, która nie może się znudzić. Z pewnością dlatego fascynuje mnie już od tylu lat Pierwsze kroki stawiałem w Hotelu Merkury. Potem egzamin mistrzowski, praca w Orbisie i HP Cukiernia. Doczekałem się również przygody z czekoladą we wszystkim znanej Goplanie. W końcu trafiłem do Zeelandii, gdzie czekały na mnie nowe doświadczenia, szkolenia w ramach prestiżowej Akademii Zeelandia, a także obowiązki na boisku piłkarskim Zeelandia Cup. W wolnych chwilach wyjeżdżam w Karkonosze lub sięgam po rower. 

Więcej

 

Waldemar Chudy

Waldemar Chudy

Przygodę z piekarnictwem rozpocząłem jeszcze w latach 80-tych, gdzie w rodzinnej nadmorskiej miejscowości Dziwnów rozpocząłem naukę zawodu piekarz-ciastkarz. Pracując i ucząc się przez 6 lat zdobywałem wiedzę praktyczną  i teoretyczną. Tematyka technologii piekarnictwa tak mnie zaintrygowała, że podjąłem naukę na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Poznaniu o specjalizacji „przetwórstwo zbóż”. Przez wiele lat pracowałem jako kierownik w jednej z poznańskich piekarni. Zajmowałem się wprowadzaniem nowoczesnych technologii w polskich piekarniach. Koordynowałem również funkcjonowanie działu piekarskiego w sieci hipermarketów...

Więcej

 

Zbigniew Pokrant

Zbigniew Pokrant

Można być piekarzem z polotem lub po prostu wyrobnikiem. Bycie tym pierwszym daje ogromną satysfakcję i z czasem zamienia się w pasję! Spróbowałem swoich sił jako piekarz w 1985 roku i ani przez moment nie żałowałem tej decyzji. Przez 13 lat zdobywałem doświadczenie w kilku piekarniach należących niegdyś do Spółdzielni PSS. Wydawało mi się na początku, że piekarstwo to dziedzina bardzo ograniczona. Z czasem przekonałem się, że to tylko kolejny niesprawiedliwy stereotyp. Nie wszystko przecież musi być powtarzalne i nie wszystko musi mieć masowy charakter. To, co nas blokuje w procesie tworzenia wypieków, to nasza własna wyobraźnia. 

Więcej

 

Maciej Jankowski

Maciej Jankowski - trener Akademii Zeelandia

Lubię powrót do tradycji, dlatego zawsze chętnie poszukuję regionalnych receptur i produktów. Moja przygoda z piekarstwem zaczęła się w 1981 roku. Pierwsze kroki stawiałem w dawnych zakładach PSS Społem. W połowie lat 80. zdałem egzamin na czeladnika w Poznańskiej Izbie Rzemieślniczej. Szlifu w zawodzie piekarza nabierałem znakomitych poznańskich rzemieślników. Na początku lat 90. z pełną pieczołowitością kontynuowałem pracę w piekarniach typu francuskiego, włoskiego i niemieckiego, w kraju i zagranicą, nabierając doświadczenia zawodowego. 

Więcej