COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Ciasto Wiśniowo-Jogurtowe - Wielkanoc 2014

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

OKAZJE:

Wielkanoc

SKŁAD:


Blat ciemny

  • 300 g jaja
Ubijać wszystkie składniki razem przez 5 minut za pomocą rózgi. Opiec na blasze 60cm x 40cm w temperaturze 230°C przez 5 minut z zaparowaniem pieca.

Ciasto

  • 335 g margaryna
  • 35 g jaja
  • 150 g wiórki kokosowe
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez około 3 minuty (przy użyciu płaskiego mieszadła). Rozwałkować blat o wymiarach 60x40 cm. Piec w temp. 200°C przez około 12 minut.

Krem tłusty

  • 400 g masło
  • 1000 g woda
Vankrem połączyć z wodą. Napowietrzać na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut (przy użyciu rózgi). Następnie dodać masło i mieszać do powstania jednolitego kremu.

Warstwa jogurtowa

  • 1000 g śmietana 30%
  • 1000 g woda
Słodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie rozpuśić w wodzie. Dodać porcjami bitą śmietanę i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Ganache

  • 300 g śmietana 30%
Śmietanę zagotować, następnie dodać Satinę i zblendować.

Wiśnie

  • 50 g żelatyna
  • 100 g woda
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i połączyć z wiśniami.

PRZYRZĄDZENIE:

Krem tłusty rozprowadzić na wypieczonym blacie kruchym. Wyszprycować przygotowane wiśnie w formie pasków na kremie tłustym. Następnie nałożyć wypieczony blat ciemny. Na blacie rozsmarować wartswę kremu jogurtowego, pokryć schłodzonym ganachem.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-22

AKTUALNOSCI