COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Tarta cytrynowa - Akademia Zeelandia

GRUPY RECEPTUR:

Tarty

SKŁAD:


Ciasto kruche

  • 180 g margaryna
  • 20 g jaja
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Schłodzonym ciastem wylepić formę do wypieku tarty o średnicy 25 cm. Podpiec w temp. 190-200°C do czasu uzyskania jasnozłocistej barwy.

Krem cytrynowy

  • 250 g jaja
  • 175 g cukier
  • 300 ml sok z cytryny
  • 15 ml sok z limonki
  • 125 ml śmietana 30%
* jaja - 5 szt. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu. Jajka wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny i limonki, wlać do gorącej śmietany, podgrzewać na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy krem wylać na podpieczony korpus ciasta kruchego. Całość zapiekać w temp. 150°C przez około 20 minut.

PRZYRZĄDZENIE:

Schłodzić. Można podawać ze świeżymi owocami lub lodami.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-18

AKTUALNOSCI