COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Kołodziej - pełnoziarnisty chleb żytni

GRUPY RECEPTUR:

Chleby

SKŁAD:


Ciasto

  • 5 kg mąka żytnia typ 720
  • 0,3 kg drożdże
  • 7 kg woda

Posypka dekoracyjna


PRZYRZĄDZENIE:

Namoczyć mix na 3 godziny przed rozpoczęciem miesienia ciasta w 5 kg zimnej wody (o temperaturze ok.18-20ºC). Mieszać wszystkie składniki 10 minut na wolnych obrotach. Temperatura ciasta ok. 26°C. Fermentacja wstępna 20 minut. Podzielić na kęsy o masie 0,47 kg, obtoczyć w posypce Dekormix, włożyć do forem. Fermentacja końcowa 35-45 minut. Wypiekać w temperaturze 230-250°C przez ok. 50 minut.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-10-28

AKTUALNOSCI