COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Tort malinowy ( Akademia Zeelandia)

GRUPY RECEPTUR:

Torty

SKŁAD:


Ciasto orkiszowe

  • 500 g jaja
  • 500 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 minut przy zastosowaniu płaskiego mieszadła. Masę dozować do 4 rantów o średnicy 15 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez 50-60 minut. Po wystudzeniu z każdego z nich wykroić po 4 blaty o grubości 1 cm.

Galaretka malinowa

  • 1120 g maliny
Maliny zblendować, połączyć z Paletta Pasta. Podgrzewać razem na wolnym ogniu ciągle mieszając do czasu całkowitego rozpuszczenia, zagotować. Wylewać do krążków o średnicy 15 cm, pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

Biszkopt

  • 60 g skrobia ziemniaczana
  • 560 g jaja
Składniki napowietrzać przez ok. 10 minut na wysokich obrotach (przy zastosowaniu rózgi). Masę wyłożyć do 4 rantów o średnicy 15 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu z każdego z nich wykroić po 4 blaty o grubości 1 cm

Polewa-natrysk

  • 320 g olej
Satinę podgrzewać z dodatkiem oleju do czasu dokładnego rozpuszczenia i powstania jednorodnej masy (najlepiej w kąpieli wodnej) . Dodać niewielką ilość czerwonego barwnika spożywczego ( płynny, rozpuszczalny w tłuszczach ).

Krem malinowy

  • 1180 g woda
  • 4750 ml śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie, dodawać porcjami ubitą śmietanę, całość delikatnie wymieszać.

Dekoracja - żel malinowy

  • 640 g pulpa malinowa
Składniki połączyć na zimno.

PRZYRZĄDZENIE:

Składać w rantach - kolejno: blat ciasta orkiszowego, krążek galaretki malinowej, krem malinowy, blat biszkoptowy krem malinowy. Całość wyrównać, wykonać dekoracyjny ślimak z kremu. Schłodzić, lekko zmrozić. Boki i wierzch natryskać polewą- uzyskując efekt zamszu. Wgłębienia wypełnić żelem malinowym, udekorować owocami malin. Przechowywać w warunkach chłodniczych.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-14

AKTUALNOSCI