COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Chleb mieszany z ziarnem żyta

GRUPY RECEPTUR:

Chleby

SKŁAD:


Ciasto

  • 7 kg mąka pszenna typ 850
  • 1,5 kg mąka żytnia typ 720
  • 1 kg łamane ziarno żyta
  • 0,5 kg płatki żytnie
  • 0,35 kg drożdże
  • 0,21 kg sól
  • 7,2 kg woda
  • 0,2 l olej
Łamane ziarno żyta i płatki żytnie namoczyć na 2-3 godziny przed rozpoczęciem miesienia ciasta w 3 l wody. Dodać pozostałe składniki, mieszać 4 minuty na wolnych, 6 minut na szybkich obrotach, pod koniec czasu miesienia dodać olej. Temperatura ciasta około 26-28°C. Fermentacja wstępna około 20 minut. Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,57 kg, uformować, włożyć do koszyków. Fermentacja końcowa 50 minut. Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 220°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę. Czas wypieku około 40 minut.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-12

AKTUALNOSCI