COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Tort Selva Nera - włoskie inspiracje

GRUPY RECEPTUR:

Torty

SKŁAD:


Polewa

  • 600 ml śmietana 30%
Śmietanę podgrzewać na wolnym ogniu, zagotować. Zdjąć ze źródła ognia, dodać Satina. Mieszać do czasu dokładnego połączenia składników.

Nadzienie wiśniowe


Biszkopt czekoladowy

  • 600 g jaja
  • 100 g woda
Wszystkie składniki napowietrzać (przy zastosowaniu rózgi) na wysokich obrotach przez ok. 10 minut. Masę wyłożyć do 5 rantów o średnicy 15 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu, z każdego z nich wykroić po 4 blaty.

Krem jogurtowy

  • 1100 g woda
  • 1100 ml śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie, dodawać porcjami ubitą śmietanę. Całość delikatnie wymieszać.

Krem czekoladowy

  • 100 ml spirytus
Krem z dodatkiem spirytusu lekko napowietrzyć (przy zastosowaniu rózgi) na średnich obrotach.

PRZYRZĄDZENIE:

Blat biszkoptowy przesmarować kremem czekoladowym, wyłożyć nadzienie wiśniowe, a następnie krem jogurtowy, drugi blat biszkoptowy i cieńszą warstwę kremu jogurtowego . Schłodzić. Wierzch i boki pokryć polewą, fantazyjnie udekorować elementami przygotowanymi ze Scaldis deserowy. Przechowywać w warunkach chłodniczych.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-18

AKTUALNOSCI